„Wirtualna rzeczywistość – aplikacja mobilna symulująca rozwiązania proekologiczne i podnosząca świadomość ekologiczną w zakresie pozytywnego wpływu roślin na otoczenie człowieka w woj. wielkopolskim”

W jednej chwili, po założeniu specjalistycznych okularów przenosimy się za sprawą aplikacji w znane lokalizacje Poznania, a tam zazieleniamy miasta! Mamy możliwość budowy ogrodu wertykalnego w dowolnym rozmiarze na wybranej powierzchni. Także dla dzieci została stworzona specjalnie scenografia. Zapraszamy na spróbowanie własnych sił na plac zabaw do Kórnika. Po założeniu okularów VR dzieci przenoszą się w świat animacji i wspólnie z poznanymi uprzednio bohaterami publikacji „Gardensi” bawią się i uczą.

Oglądając wideo 360 przenosimy się w wirtualny świat, jak główny bohater grający w filmie. Rzeczywistość wirtualna gwarantuje niezwykle silną immersję, za sprawą, której granica między światem realnym i wirtualnym bardzo szybko się zaciera.

Wymagania sprzętowe:

Aby pobrać i prawidłowo odtworzyć doświadczenie VR konieczne jest posiadanie odpowiedniego sprzętu:

komputera stacjonarnego lub laptopa “VR ready” z odpowiednią kartą graficzną, która jest przystosowana do doświadczeń i gier VR
oraz okularów VR “Oculus Rift” wraz z czujnikami i kontrolerami.

Minimalne wymagania sprzętowe:

procesor: Intel Core i5-4590 lub odpowiednik
karta graficzna: Nvidia GeForce GTX 970 (desktop) lub GeForce GTX 980 (laptop)
pamięć RAM: 8 GB
złącza: 2x USB 3.0 + HDMI