Ty też możesz zostać ekobohaterem i uratować naszą planetę!

Serdecznie zapraszamy dzieci szkół podstawowych i zerówek województwa wielkopolskiego do udziału w konkursie plastycznym z zakresu ochrony powietrza oraz wpływu roślin na oczyszczanie powietrza dofinansowanego ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Poznaniu:

„Zazieleniaj świat razem z Gardensami”

Uwaga ogłoszenie wyników!

Z przyjemnością informujemy, że „Konkurs plastyczny z zakresu ochrony powietrza oraz wpływu roślin na oczyszczanie powietrza dla dzieci szkół podstawowych i zerówek województwa wielkopolskiego” dofinansowany ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Poznaniu został rozstrzygnięty.

I miejsce
Szkoła Podstawowa nr 34 im. Wojska Polskiego w zespole szkolno -przedszkolnym nr 8 w Poznaniu Klasa IIIB

II miejsce
Szkoła Podstawowa im. Adama Wodziczki w Rogalinku Klasa II

III miejsce
Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w Żydowie Klasa VIB

Wyróżnione prace

Ważne informacje:

1. Przeczytajcie uważnie Regulamin naszego konkursu.
  2. Obejrzyj naszą historię o młodych bohaterach, którzy zazieleniają naszą planetę.
  3. Pokażcie w klasach ekologiczną animację i zainspirujcie swoich kolegów i koleżanki do stworzenia pracy plastycznej.
  4. Dzieciaki, pokażcie, jak widzicie roślinne ogrody na ścianach w pomieszczeniach i w jaki sposób rośliny pomagają nam oddychać czystym powietrzem.
  5. Na prace konkursowe czekamy do 8 listopada 2019 r.

Czekają na Was atrakcyjne nagrody!

I miejsce

zielony kącik ekologiczny o powierzchni do 8 m2

II miejsce

zielony kącik ekologiczny o powierzchni do 6 m2

III miejsce

zielony kącik ekologiczny o powierzchni do 5 m2

oraz warsztaty z zakresu ochrony środowiska dla zwycięskiej klasy

Ty też możesz zostać ekobohaterem i uratować naszą planetę!

Uczestniczące w warsztatach dzieci, wcielą się w rolę małych odkrywców i wspólnie z bohaterami książeczki, z Gardensami, wyruszą na misję OCHRONY PLANETY, podczas której zdobędą następujące zdolności m. in.:

1. ochrona powietrza – dzieci zmierzą się z problemem niskiej emisji oraz spalania odpadów,

2. recykling – segregacja śmieci i wspólne budowanie zielonych miast,

3. zazielenianie betonowych miast – dzieci poznają rolę miejsc zielonych w miastach, nauczą się w jaki sposób wprowadzać zieleń na obszarach zurbanizowanych.

Podczas misji poznają również dobre nawyki sprzyjające środowisku naturalnemu oraz doznają nowej potrzeby – konieczności „naprawy” i dbania o naszą planetę. Uświadomią sobie również, że problematyka poruszana podczas warsztatów nie stanowi fikcji i porusza istniejący realnie problem.

Poprzez zabawę dzieci nauczą się co to jest smog czy recykling. Będą rozwiązywać ekologiczne łamigłówki oraz przyczynią się do zazielenienia swojego najbliższego otoczenia (miasta, własnych pokoi, klas szkolnych).

Fundacja Zielone Wzgórze
ul.Kostrzewskiego 14